Derfor er refinansiering av lån smart

Refinansiering er sikkert et ord som de fleste har hørt tidligere, men langt fra alle vet egentlig hva refinansiering egentlig er.

Kort forklart kan refinansiering forklares med at man sparer penger ved å omstrukturere sine låneforpliktelser. Målet er å oppnå så billige lånebetingelser som mulig.

Refinansiering av dyre smålån

Har man mange små forbrukslån og mange kredittkort er det potensielt mye å tjene på å refinansiere. Forbrukslån og kredittkortgjeld er dyr gjeld, og dersom man samler slik gjeld i et enkelt lån er det gjerne penger å spare. Når man vurderer refinansiering er det derfor viktig å se på renten på sine smålån. Målet med en refinansiering må være å samle sine smålån og kredittkortgjeld i et større lån der renten totalt sett er lavere enn man allerede betaler.
Den effektive renten på kredittkort og de dyreste forbrukslånene kan gjerne være på oppimot 30 %. Mange av refinansieringslånene er også i realiteten usikrede forbrukslån, men bankene og lånetilbyderne gir gjerne en bedre rente på slike lån. Vanligvis ligger den effektive rente på refinansieringslån på mellom 15 % og 20 %. Allerede renteforskjellen gjør at det her er mange tusenlapper å spare i året.

I tillegg er det en fordel ved refinansiering av dyre smålån at lånetakeren får bedre oversikt over sine låneforpliktelser. Det er mye enklere å skulle forholde seg til ett lån og en innbetaling hver måned enn og stadig få ulike regninger på mange forskjellige lån. Refinansiering av smålån gir på denne måten en bedre økonomisk oversikt.

Refinansiering av boliglån

De aller fleste boligeiere i Norge i dag har også et boliglån. Også et boliglån kan det være fornuftig å refinansiere. Når man først tar opp et boliglån er boliglånet normalt høyt i forhold til verdien på boligen. Da vil man automatisk få en høyere rente enn om boliglånet hadde vært lavere. Dette er fordi banken tar en høyere risiko ved å låne deg mye penger til bolig enn å låne deg mindre penger til bolig sett i lys av boligens verdi.
Det bør derfor være en lånetakers mål å så fort som mulig sørge for å senke sitt boliglån i forhold til verdien på boligen. Det er i disse situasjonene at bankene også kan være villig til å refinansiere boliglånet, dvs. gi lånetakeren bedre vilkår og en bedre rente enn tidligere. Boligens verdi kan også stige over tid. Også i slike situasjoner er lånerisikoen for bankene lavere, slik at lånekunden bør snakke med banken om refinansiering.

Vil ikke bankene gå med på refinansiering, bør man vurdere å undersøke med andre konkurrerende banker, kanskje får man der bedre vilkår enn den nåværende banken er villig til å tilby. I så fall bør man bytte bank eller forhandle på nytt med sin nåværende bank.

You haven't connected an Adservice account on the setting page - please connect your Adservice account and try again.
Posted in Artikler